Terugblik 2019

De 19e editie van Festival Jazz International Rotterdam was Rotterdamser dan ooit. De organisatie stelde Rotterdamse makers centraal en zette daarmee de toon voor de toekomst. Want Rotterdamse jazzmakers moeten zich kunnen presenteren, zich (verder) kunnen ontplooien en publiek kunnen opbouwen. Ongeveer 70% van het programma bestond uit Rotterdamse, of aan de Rotterdamse verbonden musici. Wat deze Rotterdamse makers presenteerden, verrijkten en verdiepten we door er een context van (inter)nationale upcoming artiesten omheen te programmeren.

Ook was de 19e editie van het festival een eerbetoon aan de rijke jazzgeschiedenis van ‘100 jaar jazz in Rotterdam’. Op 25 oktober opende The New Rotterdam Jazz Orchestra & Jason Lindner het festival met een speciale compositie gewijd aan de 100e verjaardag van jazz in de stad. Op 26 oktober vond een aanvullend programma vol ‘specials’ plaats op de gewijde jazzgrond van De Kaap. Niet alleen de festivallocaties op De Kaap waren een nieuwe toevoeging, ook stelde de organisatie een programma samen voor in de hal van het Nederlands Fotomuseum.

Op Festival Jazz International Rotterdam 2019 werden diverse nieuwe projecten of gecureerd programma aangeboden. Het festival verleende twee compositieopdrachten, cureerde twee internationale samenwerkingen en vier specials voor de viering 100 jaar jazz in Rotterdam. Ook vond het jaarlijkse talententraject The Pack Project plaats. Het randprogramma bestond uit een Tribute to Belvédère (m.m.v het Verhalenhuis Belvédère), een foto expositie (m.m.v. Wim van Zon), een vertoning van de film Amazing Grace (m.m.v. LantarenVenster), de shop Eddy’s Corner en drie DJ’s.

Festival Jazz International Rotterdam 2019 vond plaats op 25 en 26 oktober 2019, in LantarenVenster, Nederlands Fotomuseum, Kantine en Theater Walhalla en Verhalenhuis Belvédère. Het programma werd samengesteld door gastprogrammeur Mike Bindraban. Voor de vierde keer werd samengewerkt met satelliet Festival Jazz International Nijmegen.


Fotoimpressie

Foto’s – Karen van Gilst

PROGRAMMA 2019